Q&A

Pročitajte odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Q&A

Pročitajte odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Pitanja i odgovori

Kako utvrđujete kvalitet meda?

Za kvalitet meda veoma su važna njegova fizička svojstva kao što su higroskopnost, viskoznost, specifična težina, refraktivni indeks, polarizacioni efekt i boja. S obzirom da je teško na osnovu subjektivnog doživljaja odrediti kvalitet meda, najpouzdaniji način za potvrdu kvaliteta je testiranje meda u sertifikovanoj laboratoriji. Stoga, kvalitet Beeser meda testiramo u sertifikovanoim i referentnim laboratorijama.

Med koji sam kupila od vas se posle nekog vremena kristalisao. Da li je to znak da je med loš? Šta da radim?

Prirodni med će se ranije ili kasnije ukristalisati, ili, kako se to obično kaže, ušećeriti. To je sasvim normalna osobina prirodnog meda i pri tom procesu med ne gubi ništa od svojih vrednosti, što je i naučno dokazano. Ukristalisan med se može lako prevesti u tečno stanje ako se pažljivo zagreva na nižoj temperaturi. Nikako ne smete dozvoliti da med dođe u direktan dodir sa izvorom zagrevanja, već posudu sa ukristalisanim medom treba staviti u posudu sa zagrejanom vodom. Temperatura vode ne treba da bude viša od 40˚C. Zanimljivo je da se ukristalisani med veoma ceni i puno troši u Severnoj Evropi, SAD i Novom Zelandu.

Koji med da izaberem?

Izbor meda je često stvar ukusa konzumenta. Mi ćemo vas na ovom mestu upoznati sa osobenostima nekoliko vrsta meda. Možda se prepoznate u nekom od njih.

Med od bagrema je najčešće belozelenkaste boje, ima blag i prijatan ukus i vrlo sporo kristalizira. Veoma je cenjen kao stoni med.

Med od lipe je žut ili žutocrven. Ima miris na lipov cvet i cenjen je do strane pčelara i dosta potrošača.

Suncokretov med je žute boje, ošrtijeg ukusa i brzo kristalizira.

Med od pitomog kestena je tamnocrvene boje i prijatne gorčine. Cenjen je zbog većeg sadržaja polena i mineralnih materija.

Livadski med potiče od raznih trava. Boja tog meda varira, ali je uglanoim žutocrvenkast. Naročito je cenjen med sa planinskih livada.

Bolujem od šećerne bolesti. Da li smem da konzumiram med?

Kada se radi o dijabetesu, treba biti obazriv u konzumiranju meda, mada je u nekim slučajevima njegova upotreba dopuštena. Najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.

Kako da znam da je med prirodan?

Postoji nekoliko jednostavnih testova da se utvrdi da li je kupljen proizvod zaista med.

– test kristalizacije 
Prirodni med će pre ili kasnije kristalisati, usled složenih prirodnih procesa koji se u njemu dešavaju, pri čemu med ne gubi ništa od svojih osobina ili vrednosti. Veštački med neće kristalisati.

– test u vodi
Prirodni med se ne meša lako u vodi. Ukoliko se kapne prirodni med u čašu vode, on će se taložiti na dnu, pa ga je potrebno mešati kako bi se rastopio u vodi. Veštački med se rastvara u vodi i bez mešanja.

– test na papiru
Ukoliko se nekoliko kapi prirodnog meda stavi na ubrus ili salvetu, med će ostati čvrst i neće se razlivati. Veštački med će se razliti i smekšati papir.

– test na hlebu
Ako se prirodni med namaže na krišku hleba, u roku od nekoliko minuta hleb će postati odozgo hrskav. Ako se na krišku hleba namaže veštački med, hleb će postati mokar.

Alergičan sam na ubod pčele. Da li smem da jedem med?

Alergijsku reakciju na ubod pčele izaziva otrov koji ispuštaju pčele pri ubodu. U medu nema pčelinjeg otrova, tako da je bezbedno jesti med ukoliko ste alergični na ubod pčele.

Kako bi trebalo da čuvam med?

Da bi se sačuvao kvalitet meda, trebalo bi ga čuvati na hladnom, tamnom, suvom i  čistom mestu.