Lipov med i legenda o lipi

Još su Stari Grci lipu smatrali drvetom života, a lipov med lekovitim. Legenda o Filemonu i njegovoj ženi Baukidi govori da su njihov brak i duga ljubav bili uzor i zato su želeli i da ostanu nerazdvojni čak i nakon smrti. U znak zahvalnosti na gostoprimstvu Zevs je pretvorio njihovu kuću u hram, Filemona u hrast, a Baukidu u lipu. Grane dva drveta su se spojile i postale nerazdvojne.

Gde u Srbiji najlepše miriše lipa

Lipa najbolje raste u područjima sa umerenom klimom, a takva područja nalaze se širom severne hemisfere. Drvo lipe je čest ukras parkova i drvoreda po ulicama gradova zahvaljujući svojoj lepoj, lisnatoj krošnji i mirisnom cvetu. Lipove šume najbolje uspevaju na plodnom zemljištu nižih planina. Kod nas lipe ima najviše na Fruškoj gori, gde u nekim delovima čini čak 80% šumskog sastava. Kada se na obroncima Fruške gore rascveta lipa, veliki broj pčelara prenese košnice u šumu koja tada opojno miriše. Lipe ima dosta i u istočnim delovima Srbije (Homolje).

Karakteristike lipe

Posle bagrema, lipa je naše najmedonosnije drvo. Prosečno drvo lipe može da da 40 kilograma nektara. Ona obično cveta tokom tronedeljnog perioda, ali promena vremena može smanjiti vreme cvetanja na samo dva dana. Iako lipe imaju ogroman potencijal za proizvodnju meda, vremenske prilike često mogu ometati postizanje tog cilja. Obilne kiše mogu smanjiti prinos lipovog meda tako što ispiraju nektar, jer su cvetovi lipe vrlo nežni i skloni opadanju tokom jakog pljuska. Pčelari koji proizvode i prodaju lipov med, često su opterećeni neizvesnošću oko prinosa tokom svake sezone. Prosečan pčelar može računati na dobar prinos lipovog meda svake druge godine.

Lipov med

Med od lipe spada u najcenjenije zbog izuzetno prijatnog ukusa. Poseduje intenzivan prijatan miris na lipov cvet, sveže šume, a pojavljuju se i nagoveštaju mentola, kamfora ili nane. Boja mu varira od svetložute, preko ćilibarne, pa sve do crvenkaste. Ovaj med veoma brzo posle vrcanja kristališe u krupne kristale (krajem avgusta) zbog bogatog sadržaja polena. Kad se kristališe ima žućkastu boju. Pčele pored nektara sa lipe skupljaju i medljiku.

Blagodeti lipovog meda

U narodu je lipov med naročito cenjen zbog svojih lekovitih svojstava. U poređenju sa drugim vrstama meda, on sadrži više vitamina B, kao i vitamin C, biotin i niacin. Odnos minerala poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i cinka gotovo je identičan distribuciji u ljudskom telu, što omogućava da se ovi minerali lako apsorbuju iz meda.

Lipov med se koristi kod gripa, bronhitisa i nazeba kao sredstvo za iskašljavanje jer je higroskopan i olakšava iskašljavanje. Ima antiseptičko i umirujuće dejstvo. Lipov med može usporiti širenje bakterija jer sadrži vodonik peroksid. Kiseli pH i niski sadržaj vlage u lipovom medu takođe mogu zaustaviti razvoj bakterija na mestu infekcije. Veoma je baktericidan i pri uzimanju veće količine kod pojedinaca može da izazove znojenje. Prema nekim istraživanjima nije preporučljiv za teže srčana bolesnike. Lipov med nadražuje sluzokožu disajnih organa koja se na taj način čisti te se preporučuje svima, a posebno pušačima. Preporučuje se i za poboljšanje mokrenja. Lipov med ima i neka sedativna svojstva pa može pomoći kod nesanice ili stresa.

Lipov med spada u najkvalitetnije vrste meda. Cena lipovog meda u Americi govori u prilog tome koliko je ovaj med cenjen. Prosečna cena kilogama lipovog meda u Americi iznosi 13 američkih dolara.

Pogledajte našu ponudu lipovog meda, 100% prirodnog i proverenog laboratorijskim analizama.