Livadski med – poreklo

Livadski med može poticati iz različitih područja širom sveta, jer se livade nalaze u celom svetu i u različitim podnebljima. Potiče od raznih trava koje u prvom redu pripadaju vrstama detelina.  Većina prirodnog meda koji se proizvodi u svetu je livadski med. Ovaj med se,  pored bagremovog, najčešće sreće kod nas u prodaji.

Kakve livade pčele vole

Najbolje livade za medonosne pčele su one koje imaju dosta polena i nektara za sakupljanje. Livade pune deteline ili poljskog cveća savršene su za pčelinja društva da sakupe velike količine nektara kako bi stvorile višak meda. Takođe je važno da livade na kojima pčele traže hranu ne sadrže štetne pesticide i hemikalije. Naročito je cenjen med sa planinskih livada zbog svog specifičnog ukusa i mirisa. Pčele ga spravljaju iz nektara planinskog bilja tokom celog leta. Zavisno od toga koje biljke su bile pčelinja paša, zavisi i period kristalizacije meda.

Livadski med

Ovaj med je prijatnog ukusa i mirisa. Zbog svoje delikatne teksture, umereno slatkog ukusa i arome livadskog bilja, ovaj med idealan je za svakodnevnu konzumaciju. Boja mu varira od svetložute do tamnocrvene, ali je uglavnom crvenkasta. Što se tiče mirisa livadskog meda, on zavisi od biljke koja je najdominantnija. Pčele sakupljaju nektar desetina vrsta poljskih biljaka: deteline, maslačka, vranilovke, bele rade, žalfije, ljubičice, majčine dušice, kantariona, hoću-neću ali i od cvetova voća, poput jabuke, šljive, trešnje itd. Često ga zbog toga nazivaju i cvetni med.

Blagodeti livadskog meda

Lokalni med sadrži polen biljaka koje se nalaze u vašem području. Često se savetuje da konzumirate lokalni med ako imate sezonske alergije kako biste s vremenom ublažili simptome. Med je od davnina bio poznat po svojim lekovitim svojstvima. Livadski med, kao i svaki drugi sirovi med, antimikroban je i može se koristiti kao antiseptik. Livadski med je blag i preporučuje se  tekim srčanim bolesnicima, bebama i deci, a pošto nije agresivan daje se čak i teškim bolesnicima preko sonde.

Za šta je još dobar livadski med

Poznati su pozitivni efekti korištenja sirovog meda za rane i opekotine. Korišćenje livadskog meda primetno smanjuje težinu i trajanje proliva. Istraživanja su pokazala da se livadskim medom, koji oblaže jednjak i želudac može smanjiti vraćanje neprevarene hrane i želudačne kiseline. Naučnici su 2010. godine dokazali da posebno livadski med kroz proteine (defensin-1) ima sposobnost uništavanja bakterija. Dokazano je da se livadski med može pokazati korisnim u ublažavanju simptoma prehlade i kašlja. Svetska zdravstvena organizacija zapravo preporučuje med kao prirodni lek protiv kašlja. Visokokvalitetni livadski med sadrži mnoge korisne antioksidanse. To uključuje fenolna jedinjenja poput flavonoida i organskih kiselina. Trigliceridi su povezani sa insulinskom rezistencijom i glavni su pokretač dijabetesa tipa 2. Više studija povezalo je redovnu konzumaciju meda sa nižim nivoima triglicerida, posebno kada se koristi kao zamena za šećer.

U Srbiji je ova vrsta meda među najcenjenijim vrstama, dok se u svetu češće koristi u industrijske svrhe i nema vrednost poput bagremovog meda.

Pogledajte našu ponudu livadskog meda, 100% prirodnog i proverenog laboratorijskim analizama.