Vosak u medu

Med je proizvod pčela, hrana, lek, zaslađivač, poslastica, balzam, izvor energije… Prema legendi on je Božji dar. Postoje arheološki dokazi da je bio u upotrebi u drevnim civilizacijama. Naši preci, stari Sloveni, su od njega pravili medovinu, piće koje im je davalo snagu. Na put su obavezno nosili malo meda i voska. Vosak u medu?

Vosak proizvode voštane žlezde mladih pčela radilica. Te žlezde se nalaze na trbušnoj strani pčele. Za lučenje voska pčelama je potreban med i polenov prah. Od dvanaestog do osamnaestog dana života pčela radilica luči vosak. Kroz otvore ispušta tečni vosak koji se u dodiru sa vazduhom stvrdnjava i pretvara u sitne prozračne pločice. Pčelama ovaj vosak služi za izgradnju saća, za poklapanje legla i za zatvaranje već zrelog meda u saću.

Vosak se u davna vremena upotrebljavao u medicini, za spravljanje voskovnih boja, prilikom balsamovanja, za pravljenje sveća za verske obrede, za premazivanje ploča na kojima se pisalo, za osvetljavanje domova… Govorilo se da su ljudi preživljavali u ratovima tako što su danima žvakali po parče voska. Danas se koristi kao lek i za pravljenje kozmetičkih sredstava.

Interesantno je da za proizvodnju 1kg voska pčele utroše 3,5 do 5kg meda. Treba naglasiti da jedno pčelinje društvo proizvede 5 do 7kg voska maksimalno.

Dakle, vosak u medu prave pčele radilice. Nemoguće ga je dobiti veštačkim putem jer u njegovoj sintezi učestvuju tri različita tipa ćelija njihovih voštanih žlezda. Ako želimo da koristimo Božji dar i vosak u njemu, moramo posebnu pažnju da obratimo na pčele jer su u mnogo čemu nezamenjive. Dok ne bude kasno.

Ljiljana Vuković Stajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Korpa

Back to Top