Gajenje pčela

Srbi su deo velike zajednice slovenskih naroda. U dalekoj prošlosti svi Sloveni su živeli zajedno severno od Karpata. Prostori koje su naseljavali bili su ravničarski, bogati šumom, močvarni i ispresecani mnogim rekama i rečicama. Živeli su u rodovskim zajednicama, bavili se prikupljanjem plodova, lovom, ribolovom, pčelarstvom, a tek kasnije zemljoradnjom i stočarstvom.

Ogromna prostranstva šuma u prapostojbini pružala su idealne uslove za život pčela pa je pčelarstvo vremenom postajalo zanimanje kojim su se bavila mnoga domaćinstva starih Slovena. U početku su sekli klade sa šumskim pčelama i nosili ih kući, a kasnije su počeli i sami da dube klade i u njih naseljavaju pčele. Na taj način su počeli da stvaraju korene organizovanog pčelarstva.

Kada su Sloveni krenuli u seobu sa sobom su nosili i pčele. U novoj postojbini su proizvodili med i pravili medovinu. Medovina, alkoholno piće u kome je jedan od glavnih sastojaka med, smatrana je pićem bogova. Dolaskom Slovena na Balkan razvija se pčelarstvo, trgovina pčelinjim proizvodima, a mnogima to postaje zanimanje.

Ljiljana Vuković Stajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Korpa

Back to Top