Bagremov med – jedna od trista vrsta meda

Bagremov med

Bagremov med – jedna od trista vrsta meda

Malo ljudi zna da postoji više od 300 vrsta meda, od kojih svaka, kao i bagremov med ima svoju prepoznatljivu boju, aromu, ukus i prednosti.

Vrste meda koje su, na primer, idealne za mariniranje rebara često se razlikuju od meda najboljeg ukusa za kuvanje ili zaslađivanje čaja.

Bagremov med
Bagremov med ima nežan ukus i prijatan miris

Poreklo bagrema u Evropi

Mnogim ljudima, posebno Amerikancima, bagremov med pada na pamet kad pomisle na visokokvalitetni med.

Iako može biti prilično skup, bagremov med je najpopularnija sorta u Sjedinjenim Državama.

Bagrem je donet je u Evropu iz Severne Amerike 1600. godine, a postoji više od 1.300 različitih vrsta bagrema.

Osobina Opis
Boja Svetla, gotovo providna
Ukus Blag, nežan, sladak
Kristalizacija Sporija zbog manje glukoze
Miris Blag i prijatan
Primena Za decu, dijabetičare, respiratorne probleme

Odlike bagrema

Bagrem
Bagrem je listopadno drvo sa belim mirisnim cvetovima i trnovitim granama

Bagrem brzo raste, a drvo je odličnog kvaliteta za ogrev i industrijske svrhe.

Više mu odgovaraju topliji krajevi, u kojima uspevaju hrast i vinova loza, jer je dosta osetljiv na jake mrazeve.

Vreme cvetanja bagrema nije uvek isto. Zavisi od temperature i sunčanih dana u toku pozne zime i ranog proleća.

Bagrem pre procveta kada se nalazi u blizini voda, nego kada je dalje od njih.

Topli vetrovi (razvigori) ubrzavaju početak cvetanja bagrema.

S obzirom na rasprostranjenost bagrema i na različito vreme cvetanja, pčelari mogu da sele svoje košnice iz nižih predela u više i tako uvećaju prinose od bagremove paše.

Med od bagrema

Bagrem spada u red najmedonosnijeg drveća kod nas, a bagremov med u našoj zemlji spada u jednu od najcenjenijih vrsta.

Prijatnog je mirisa i ukusa, dok mu je boja, kada je čist, bledozelenkasta pa ide sve do bledožute zbog prisustva malog procenta livadskog meda.

Ovo se događa zbog toga što se pčele iz jedne košnice ne drže uvek jedne te iste biljke. Sortni medovi, među kojima je i bagremov med, dobijaju se samo onda ako u okolini u vreme paše nema drugih biljaka u cvetu, ili su u pitanju velike površine pod određenom cvetnom vrstom.

Bagremov med je među potrošačima naročito cenjen zbog toga što teško kristališe, a i kada kristališe, struktura kristala mu je vrlo fina.

Količine bagremovog meda variraju od godine do godine zbog čestih kasnih mrazeva, zahlađenja ili kišnih dana u vreme njegovog cvetanja.

Naime, ako u vreme cvetanja bagrema pada kiša ili je hladno (ispod 12 stepeni) pčele ne mogu da sakupe nektar.

Za šta je dobar med od bagrema

Med od bagrema se koristi kao sredstvo za umirenje.

Bagrem je bogat flavonoidima za koje se veruje da smanjuju rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i nekih vrsta raka (uključujući rak pluća).

Pokazalo se da redovna upotreba bagremovog meda snižava krvni pritisak i povećava vrednosti hemoglobina. Koristi se i kod odstranjivanja kožnih problema poput akni i ekcema, pa čak i za lečenje očnih problema poput konjunktivitisa i ogrebotina rožnjače.

Pogodan je za ishranu dece starosti preko jedne godine jer ne izaziva alergije na bazi polena.

Neki nutricionisti i lekari smatraju da je za dijabetičare ovaj med najbolja sorta za jelo zbog visokog sadržaja fruktoze i niskog glikemijskog indeksa.

Drugi medicinski stručnjaci, međutim, veruju da je med sa odnosom 50 : 50 fruktoze i glukoze zdraviji za dijabetičare.

Zbog svih navedenih osobina bagremov med je dobio naziv damski med.

 

Idi na vrh stranice